Jeg har drevet med hobbyelektronikk en god stund nå og bygget meg en del erfaringer rundt hva man bør velge av multimetere. Så hvilket multimeter bør man velge for hobby elektronikk i kjelleren?

Bare sånn for å få alt på det rene med en gang før jeg babler videre. Jeg snakker her om multimetere primært for bruk til elektronikk. Dette er erfaringer jeg selv har bygget opp i løpet av en to års periode og jeg har ingen utdannelse innen elektronikk eller noe som har med strøm å gjøre.

Men hva mener jeg om hvilket multimeter man trenger til hjemme elektronikk?

Rundt om på diverse elektronikk forum får man nærmest passet sitt fort påskrevet hvis man ikke bruker Fluke eller andre dyre multimetere som man kan stikke inn i en hvilket som helst høyspent mast og fremdeles føle seg trygg.

Her kommer jeg til å ta for meg en mer jordnær tilnærming rundt hva man faktisk trenger for å starte opp med elektronikk eller bruke kontinuerlig hjemme i hobbykjellern. Det er viktig og presisere  at jeg hele tiden snakker om multimetere til elektronikk bruk her. Noe som oftest vil si under 24 volt og som oftest i 3-12 volt kategorien.

Her er en liten oversikt over multimetere jeg har selv

Jeg har handlet en del multimetere i budsjettklassen den siste tiden og selv om man trenger kun ett par multimetere (for å måle flere ting samtidig som ofte er et must) så har jeg for morroskyld kjøpt meg noen flere for å teste ut litt.

En liten oversikt over multimeterne jeg eier selv.

Det dyreste multimeteret på bildet er faktisk det fra Biltema helt til høyre. Dette er riktig nok “toppmodellen” til Biltema på det tidspunktet jeg kjøpte det og kostet 795 kroner. De andre har jeg kjøpt på AliExpress og alle kostet under 300 kroner.

Hvilket av disse liker jeg best?

Det er akkurat det samme for meg hvilken av disse jeg bruker til mine prosjekt i kjelleren. Dem har litt forskjellige kvaliteter og det går mest på ergonomi og oppløsningen når det kommer til hvor mange desimaler det kan vise.

Jeg liker også at det multimeteret jeg bruker som hovedmultimeter er litt stor i størrelse og står stødig på bordet da det står fremme hele tiden. Derfor blir det til at Biltema multimeteret og Aneng AN870 helt til venstre er det jeg bruker mest til daglig.

Men hvilken av disse er mest nøyaktig?

Mitt spørsmål til deg blir da, Hvor stor nøyaktighet trenger du?

Je ger ganske overbevist om at alle disse multimeterne gir deg mer nøyaktighet enn du trenger. Jeg har satt sammen en liten uhøytidelig test hvor jeg ga alle mutimeterne 3.3V og 9V for å se hva dem faktisk viste.

Siden jeg ikke orket og koble til alle multimeterne samtidig, så tok jeg ett bilde for hvert multimeter jeg testet og bildene kommer fortløpende hvor du ser hva multimeteret viser. Under bildet har jeg skrevet hvilket multimeter som er testet.

Jeg stilte “lab” forsterkeren inn til å gi 3.3 volt.

“Lab” forsterkeren ble stilt inn til å gi alle multimeterne 3.3 volt.
Aneng AN870 3.3V
Aneng AN8009 3.3V.
Aneng Q10 3.3V
ET8134 3.3V
Bside 3.3V
Biltema 3.3V

Som du ser så er det fint lite som skiller disse på nøyaktighet. Øker man spenningen så kan det ene multimeteret vise noe større nøyaktighet enn et annet og omvendt, men konklusjonen er at alle er så og si spot on når det kommer til å vise riktig spenning. Vertfall mer enn bra nok til bruk hjemme i hobbykjellern.

Men hva hvis jeg skal bruke det i mørket?

Alle disse multimeterne har bakgrunnsbelyst display som kan aktiveres. Dette er kjekt og ha hvis man skal måle bilbatteriet i garasjen i stummende mørke eller kanskje en utelampe som har sluttet og virke på kveldstid.

Under kan dere se et bilde av multimeterne jeg har tatt i en bekmørk kjeller.

Bildet av alle multimeterne i en bekmørk kjeller med bakgrunnsbelysning i displayet påslått.

Det fremgår ikke så godt på bildene, men den av disse som har det absolutt beste displayet både i dagslys og i stummende mørke er Aneng Q10 (Multimeter nr. tre fra venstre). Biltema sitt er faktisk det med dårligste displayet her, selv om man ser dette også veldig godt. (Vises ikke så bra på bildet)

Men hva med andre målinger? Er dem like nøyaktige da også?

For å si det sånn, så er dem mer enn nøyaktige nok til det aller meste, alle sammen. Jeg har selvsagt ikke testet alle funksjonene til alle multimeterne, men jeg har jo brukt dem over tid i kjelleren og jeg kan anbefale alle disse multimeterne.

Er det noen multimetere jeg bør styre unna?

Så absolutt. jeg kan med en gang si at du ikke en gang bør tenke på og kjøpe Biltema sitt billigste multimeter til 50 kroner eller andre lignende multimetere man finner i en kurv på supern. De multimeterne jeg har testet her er lysår foran disse til en ikke så altfor stor prisforskjell.

De billigste multimeterne man får rundt om til 50 kroner har også elendig oppløsning og viser kun en desimal. Grei nok til til å måle bilbatteriet, men ikke til finelektronikk.

Men hva er det Fluke har som gjør at dem er så dyre?

Nå kan det hende jeg er litt på tynn is i enkelte av utsagnene mine, men Fluke har på ingen måte noen dårlige multimetere. Det har jeg aldri sagt og aldri ment. Fluke er trolig det beste man får. Men jeg tror neppe at en Fluke hadde vist noe større nøyaktighet i denne testen enn de jeg har testet.

Fluke koster nok mye fordi dem driver med utvikling og testing selv. Dem bygger multimetere etter spec og dem er bygget for å tåle høye spenninger med gode marginer. Dem er også solid fysisk bygget og tåler en støyt.

Jeg mener man betaler ut av nesa for nettopp dette. Man må gi flere tusen kroner for et Fluke multimeter med samme funksjoner som de jeg har testet her. Til hobbybruk og elektronikk hjemme i kjelleren er et Fluke multimeter i mine øyne total overkill. Men har du lyst har du lov selvsagt.