Problemer med at batteribanken slår seg av på MC tur? Her er løsningen!

Jeg har lenge opplevd dette som et lite irritasjonsmoment. Nemlig problemer med at batteribanken slår seg av på MC tur. Her forklarer jeg hvorfor.

Problemer med at batteribanken slår seg av på MC tur? Her er løsningen!

Jeg har lenge opplevd dette som et lite irritasjonsmoment. Nemlig problemer med at batteribanken slår seg av på MC tur. Her forklarer jeg hvorfor og kommer samtidig med en løsning på dette.

En batteribank har som hovedoppgave og fungere som en nødlader. Altså lade opp enheter kjapt når du trenger det og helst ikke bruke strøm i det hele tatt når den ikke brukes. I utgangspunktet er dette en forståelig tankegang.

Men jeg tror de fleste egentlig ikke bruker den som “nødlader” i ordets rette forstand, men heller som en enkel måte holde elektronikk som mobiltelefon, GoPro kamera etc. fulladet hele tiden slik at man faktisk slipper og gå tom for strøm.

Noen batteribanker slipper konfigurering

Enkelte batteribanker man får kjøpt slår seg ikke av automatisk, men jeg tror majoriteten av de gjør nettopp det. Derfor er det ikke sikkert at DU har opplevd problemet med akkurat DIN batteribank.

Her er et scenario som forklarer problemet bedre

La oss si du drar på MC tur. Du planlegger og filme hele turen med en GoPro kamera og har plugget dette inn i en batteribank som ligger i tankveske etc. Du har også plugget inn telefonen din. Du trykker på powerknappen for å aktivere batteribanken og kjører av gårde.

Etter 4 timer (avhengig av størrelsen på batteribanken) så ser batteribanken at mobiltelefon og GoPro kamera er oppladet og slår seg av. Du kjører videre og etter ytterligere en time eller to finner du ut at GoPro kameraet er tomt for strøm og mobilen din ikke lenger lader.

Da må du fysisk aktivere powerbanken igjen med å trykke på powerknappen. Hvis (jeg sier hvis) batteribanken ser at enhetene tar til seg lading, så starter den opp igjen. Men poenget er at man skal slippe og huske på og aktivere batteribanken hele tiden.

Så hva er løsningen på alt dette?

Løsningen på alt dette er å få batteribanken til å tro at det er noe i den andre enden som trenger lading ved å gi den en liten puls på rundt 100mA (0.1 ampere) hvert 25. sekund (eller i god tid før den naturlig slår seg av hvis den ikke finner enheter som tar til seg lading. Dette kan man lett måle selv.

Jeg har derfor laget en krets som gjør nettopp dette og denne kretsen bruker kun 2mA (0.002 ampere). Dette er såpass lite at det kan regnes som ubetydelig. Kretsen ser slik ut som på bildet under.

batteribank schematic
Denne kretsen viser hvordan man kan få en batteribank til å holde seg våken hele tiden.

Jeg vet, dette blir for innviklet, så jeg har allerede laget en løsning på dette!

Jeg har nemlig allerede designet et kretskort som ikke er større enn 26 x 14 mm(!). Har du mulighet og arbeidslyst samt litt forståelse av elektronikk, så kan du åpne opp batteribanken og montere dette kretskortet inne i selve enheten.

Batteribank controller
Bilde av kretskortet fremside.
Batteribank controller
Bilde av kretskortets bakside.

Men du kan også bare klippe en USB kabel i to og lodde pluss og minus av hver kabel på hver sin side av kretskortet og bare teipe rundt enheten eller sette på en krympestrømpe. Du trenger kun og ha ett slikt kretskort på en av kablene.

Kretskortet skal fungere på de fleste batteribanker!

Jeg er ganske sikker på at pulsen dette kretskortet gir er nok for de aller fleste batteribanker som automatisk slår seg av etter 30 sekunder eller mer. Slår din batteribank seg av etter feks. 15 sekunder så trenger man bare å endre verdien på en komponent.

Jeg gir bort kretskortene gratis til dem fem første som kontakter meg!

PS! Jeg har allerede fått fem henvendelser så foreløpig har jeg ikke flere og gi bort desverre.