Legg litt jobb i blogginnlegget ditt før du publiserer så vil du oppleve at Google ranker siden din høyere. Her viser jeg hva du bør tenke på.
For det første så må jeg nevne at jeg ikke er noen ekspert på dette, men jeg har mer eller mindre drevet med blogging de siste 20 årene og satt opp et tresifret antall blogger og hjemmesider og den prosessen har lært meg en del ting.
Jeg har ingen høye ambisjoner når det kommer til blogging, men jeg liker at det jeg legger ut er gjort på skikkelig måte. Om innholdet er interessant for være opp til hver enkelt og vurdere, men jeg tenker mer på selve jobben som ligger i “kulissene”
Valg av plattform
Noen får et innfall og tenker “nå skal jeg starte en blogg for det ser “gøy ut” og lager seg en gratis konto ett eller annet sted og poster i vei uten å tenke på annet. Tiden går og brått så skulle man ønske at man hadde muligheten til å gjøre større endringer på siden sin.
Kanskje vil man på sikt ha muligheten til å plassere bildene annerledes, eller kanskje flytte tittelen litt for å få plass til andre ting. Eller kanskje man vil ha muligheter for et mer avansert kontaktskjema etc. Da kommer slike gratis blogger fort til kort.
Dessuten så mener jeg personlig at slike gratis blogger får en til å se mindre seriøs ut. Ofte er dem også fulle av reklame og reklamen dukker gjerne opp der man sist vil ha den, nemlig rett i fleisen eller midt i blogg innlegget.
I mine øyne finnes det bare ett alternativ som er en soleklar vinner og det er WordPress. Jeg har skrevet om dette i et tidligere innlegg. Man har to muligheter her. Det ene er å lage en såkalt online blogg på WordPress.com. I mine øyne den beste løsningen blant disse online gratis tjenestene.
Den andre og i mine øyne den absolutt beste løsningen er å bruke en egen installert WordPress som man kan laste ned gratis hos wordpress.org. Sistnevnte er det beste rett og slett fordi man her kan gjøre akkurat som man vil med bloggen sin.
Veldig mange tilbydere av webhotell som One.com og ProISP.no tilbyr rimelige muligheter for å starte en personlig blogg (eller en proff hjemmeside for den saks skyld) da dem har mulighet for å installere wordpress på serveren med et tasteklikk.
WordPress kan lastes ned her – wordpress.org
Valg av theme
Når man sitter der med en ferdiginstallert WordPress blogg på egen server så må man begynne å tenke på hva slags theme man vil bruke og som passer best til det man skal publisere. Her har jeg selv bommet utallige ganger. Jeg velger et theme jeg synes ser bra ut der og da og installerer dette. For det er jo så enkelt…
Først så vil man prøve ut diverse gratis theme og missforstå meg rett, mange av dem ser utrolig flotte ut. Men hvis du er en som vil ha ting på din egen måte og er litt kresen så kommer man fort til kort da man må være stødig med CSS og PHP koding for å få skreddersydd disse themene.
Jeg anbefaler å installere et tredjeparts såkalt “premium theme” De beste og dyreste koster rundt 60-dollar og det er i mine øyne et anseelig beløp man i utgangspunktet kun betaler en gang. Da får man også gratis support med på kjøpet. Disse themene er også langt mer konfigurerbare uten at man trenger å tenke på koding etc. Themeforest.net er kanskje det nettstedet med størst utvalg.
Finn ditt favoritt theme her – Themeforest.net
Theme installert…hva nå?
Det er en drøss av ting du bør tenke på før du begynner å kaste ut blogginnlegg. Du må slette alt som WordPress har opprettet som eksempel innlegg etc. Dette gjelder kategorier som er opprettet og evt. sider etc. Alt må bort.
Avhengig av hva målet ditt er så må man også tenke på hva man trenger av funksjonalitet angående installering av såkalt plugins etc. men i utgangspunktet så har du det du trenger for å komme i gang.
Den eneste plugin’en du kan laste ned med det samme er en plugin som heter Yoast SEO. Dette er en plugin som hjelper deg med å dandere innholdet riktig slik at Google faktisk gidder og prioritere siden din med tanke på indekseringen.
Her finner du Yoast SEO – Yoast.com
Søkemotor optimalisering (SEO)
Du kan skrive så mange blogg poster du bare orker, men det hadde vel vært ålreit om noen faktisk fant bloggen din også når dem søker på ting som du faktisk har skrevet om via google?
Nøyaktig hva man skal skrive som tittel til et bestemt blogginnlegg finnes det sikkert like mange meninger om som mennesker i verden, men poenget her er å lage en tittel som noe av innholdet men ikke alt. Det er også viktig at noen eller alle ordene i tittelen gjentar seg i subheading og kanskje ellers på siden.
Google leter først etter en tittel på siden. En hovedtittel for google er en overskrift med “H1” tag. Du har sikkert sett disse html taggene før ikke sant, men kanskje ikke helt skjønt hva man skal bruke dem til?
Selve tittelen i de fleste WordPress theme vil automatisk få denne “H1” tag’en så her trenger du normalt sett ikke tenke på så mye. Når det kommer til subheading eller den teksten som skal være innledningen så bør du normalt sett gi denne en “H2” tag. Google leter etter tittelen og finner denne, men så leter den etter det neste på lista som da er en “H2” tag.
Finner ikke Google noen H2 tag så vil google “straffe” deg for dette. Google vil mest trolig legge ved de første ordene i brødteksten som en innledning, men vil ikke gi siden din høy prioritet. Altså vil innlegget ditt sikkert vises riktig på google, men det hjelper kanskje ikek så mye når Google ikke vil vise siden din til dem som søker.
Hvis feks. man har en tittel som sier “Se min nyinnkjøpte Golf GTE” så bør undertittelen eller ingressen også ha med den delen av tittelen i seg som du vil at google skal prioritere. Altså den delen som bør merkes som “H2” tag.
Les mer om H1-H2-H3 tags her – Yoast.com
Innleggelse av bilder
Bilder er viktig hvis det er relevant til innholdet. Her vil de fleste slenge ut et bilde rett fra pc’en uten å tenke særlig over hva man faktisk gjør. Men alle bilder har mulighet for å legge til en “alt attributt”. Altså “alternativ tekst”. I denne teksten så bør tittelen på innlegget eller det gjentakende ordet gå igjen.
Linker
Google liker linker. Så langt det er mulig så legg inn linker i teksten du skriver. Skriver du om Baking så sleng inn linker til oppskrifter etc. Sleng gjerne inn en link til et tidligere innlegg du har laget også hvis det er relevant til innholdet. Google liker det.
Nyhetsbrev
Tilby dine lesere og melde seg på et nyhetsbrev slik at dem automatisk får beskjed når du poster nye innlegg i bloggen din. Er innholdet interessant nok så vil du på sikt få påmeldinger. Men husk, det er strenge regler rundt dette i Norge.
Som privatperson blir du nok tilgitt av de fleste og jeg tror ikke du skal bekymre deg for å få myndighetene på nakken, men du ødelegger bare for deg selv ved å missbruke dette uansett så min anbefaling er at du gjør dette riktig fra dag en.
I følge norsk lov så har man som bedrift ikke lov til å sende ut nyhetsbrev uoppfordret. De som vil ha nyhetsbrev må fysisk melde seg på dette helt frivillig og det SKAL være en mulighet for at dem også kan melde seg av.
Du har heller ikke lov til å bruke epost adressen til de som melder seg på til andre ting så sant du ikke spesifiserer dette. Mange tror det at å sende ut en drøss av eposter til folk som i utgangspunktet ikke har meldt seg på er lønnsomt. Den kan til tider sikkert stemme, men på langsikt vil det nok heller skade ryktet ditt.
Formålet må jo være å nå ut til personer som allerede vil lese det du skriver og da må først bloggen din bli synlig på google.
Innlegget er publisert
Når innlegget er publisert så vil det ta litt tid før google indekserer siden din. Min erfaring er at dette kan ta 2-3 dager. Når google indekserer siden din så letes det som tidligere nevnt etter en tittel, en subheading og kanskje også undertitler. Når dette er gjort så prøver google og finne bilder i innlegget.
Hvis google finner bilder, så leter den i “alt teksten” for å se om de viktigste nøkkelordet går igjen der. Gjør det det så blir google fornøyd og vil derfor prioritere siden sin før de som nettopp ikke har tenkt på dette og det er faktisk overraskende mange.
Til slutt
Hvis målet ditt er å KUN informere venner og kjente ved å sende link til evt. innlegg du lager og du aldri kommer til å ønske besøk fra andre så kan du se bort fra det jeg har skrevet om her. Det skader ikke å gjøre det, men du slipper jobben med å tenke på dette om ikke annet.
Ønsker du å starte med blogging så ta gjerne kontakt med meg hvis du har noen spørsmål. jeg svarer gjerne.
Kommenter gjerne i feltet under.