Våtsliping av motorsykkel kan effektivt fjerne stygge merker i lakken. Se resultatet etter en formiddag i garasjen!

I går sto jeg å puslet med sykkelen i garasjen hvor jeg plutselig fikk for meg å gå litt drastisk til verks for å fjerne noen stygge “gnissemerker” i lakken etter tankveske og bagasjestropper med Rupes Nano poleringsmaskinen.

Les mer om – Rupes Nano poleringsmaskinen her

Planen var å teste ut våtsliping for første gang på egen motorsykkel. Jeg har testet litt tidligere på diverse testpanel, men dette var første gangen jeg skulle gjøre det på skikkelig vis hvor innsatsen var noe høyere.

Hva er våtsliping og hvordan gjøre det?

Våtsliping er egentlig ikke så skummelt som mange tror, men det krever at man følger råd fra de som har gjort dette tidligere. klarlakken vil bli matt og ser ødelagt ut etter en runde med våtsliping. Dette kan være skremmende for mange, men er helt vanlig da det uansett krever polering etterpå for å få tilbake glansen.

Våtsliping av motorsykkel - Se resultatet etter en formiddag i garasjen!
Resultatet taler for seg synes jeg. Ikke mange skavanker å skimte her…

Med våtsliping bruker man et veldig fint pussepapir. Jeg gikk for det fineste jeg hadde som var 3000 grit. Man sprayer på vann og holder området vått hele tiden mens man pusser. Man skal ikke bruke mye press. Jeg valgte å bruke Rupes Nano maskinen til dette.

Man skal ikke legge ytterligere vekt på maskinen og jeg stilte den inn på medium hastighet. Etter ca. 3-4 pass over områdene så tørket jeg av for å se om merkene var borte. Siden området nå er matt så er det ikke like lett å se, men med skikkelig lys så får man en god indikasjon.

Man må polere etterpå

Nå ser området helt matt ut og det ser ut som om man har ruinert lakken en gang for alle. Sannheten er at man bare har slipt en bitteliten del av klarlakken og det er klarlakken som ser matt ut. Men klarlakk kan man lett få blank igjen med polering.

Da bytter man ut slipepapiret med en poleringspad av skumgummi og bruker et poleringsmiddel som feks. Scholl S20+. Det finnes et hav av forskjellige produkter å bruke her, men jeg synes Scholl S20+ er en veldig god allrounder.

Våtsliping av motorsykkel - Se resultatet etter en formiddag i garasjen!
De stygge merkene etter tankvesken forsvant og den har faktisk aldri vert så blank før. Ikke engang når den var ny!

Nå skal man påføre ett par “erter” med poleringsmiddel og starte med lav hastighet. Dette for at ikke det skal sprute poleringsmiddel ut over hele garasjen. Så økte jeg hastigheten til maks og beveget meg sakte men sikkert frem og tilbake over området som er våtslipt uten å legge press på maskinen.

Resultatet taler for seg

Det krevde 3-4 pass og 2-3 ganger før jeg kunne se meg fornøyd med resultatet. Jeg tok en wipedown for å fjerne oljer etter poleringen og så meg fornøyd med resultatet. Da var det bare å påføre en skikkelig voks som beskyttelse og nyte synet.

Våtsliping av motorsykkel - Se resultatet etter en formiddag i garasjen!
Så blank kan jeg aldri huske at motorsykkelen har vert før!

Våtsliping er ikke så aggressivt som mange tror

Mange tror at våtsliping er å gå litt drastisk til verks, men de som driver med dette profesjonelt mener at man nesten fjerner like mye klarlakk med et grovt poleringsmiddel. Dette kan man også lett måle selv med en lakkdybdemåler.

Det er tilfredsstillende å kunne dette selv!

En ting er sikkert. Det er liksom ikke like farlig og få noen stygge merker i sykkelen etter bagasje og stropping når man vet at man kan fjerne det meste av det selv. Skulle man drite seg loddrett ut, så kan man jo bytte ut disse plastdelene uansett. 

Det er egentlig ikke så vanskelig, bare man gjør det riktig og bruker skikkelige produkter. Jeg er ingen proff på dette så jeg kommer ikke til å våtslipe andres motorsykler, men jeg føler meg relativt bekvem med å gjøre dette på ting jeg eier selv.