Valg av motorsykkel til nybegynneren – Hvilke råd skal man gi?

Jeg ser mange lurer på hvilken sykkel man skal sette seg på med glovarmt førerkort i hånden. La oss snakke litt om valg av motorsykkel til nybegynneren - Hvilke råd skal man gi?

Valg av motorsykkel til nybegynneren - Hvilke råd skal man gi?

Jeg ser mange lurer på hvilken sykkel man skal sette seg på med glovarmt førerkort i hånden. La oss snakke litt om valg av motorsykkel til nybegynneren – Hvilke råd skal man gi?

Personlig, så hadde jeg allerede bestemt meg for hvilken type sykkel jeg skulle ha. Jeg skulle definitivt ha en cruiser. Jeg har nok blitt litt blendet av amerikanske filmer, men det å kjøre inn i solnedgangen på en buldrende cruiser var liksom slik jeg hadde sett for meg MC livet.

Min første sykkel ble derfor en ny Yamaha XVS1300 cruiser hvor den orginale potta ble byttet ut med en stuss fra Cobra. Å vips så var jeg akkurat der jeg ønsket å være. Jeg hadde ingen preferanser så derfor var det veldig lett og slå seg til ro med cruiseren. Jeg fikk utrolig mange flotte mil på denne doningen!

Les mer om – mine sykler og hvorfor jeg valgte dem

Gleden med å kjøre motorsykkel steg dag for dag og jeg fikk nesten ikke nok. Nysgjerrigheten vedrørende andre sykler steg i takt med gleden jeg hadde som motorsyklist og etter en haug med fellesturer og testing av andre sine sykler så begynte horisonten og utvide seg litt.

Jeg så plutselig fordelene med andre sykkeltyper også og for å gjøre en lang historie kort, så endte jeg til slutt som mange andre på en nakensykkel og der har jeg vært siden. Men det betyr ikke at en cruiser er helt utelukket i fremtiden.

Så hvilken sykkel skal man anbefale en nybegynner?

Jeg tror at svaret her er veldig enkelt. Jeg mener rett og slett at man bør velge den motorsykkelen man der å da føler er det beste valget. Kanskje har man blitt vant til skolesykkelen man kjørte og vil ha en slik, eller man har sett bilde av en tøff sykkel på Finn.no man plutselig ble nysgjerrig på.

Jeg tror de fleste har gjort seg opp en mening angående hvilken type sykkel man ønsker fra dag en. Enten så er man svak for cruiser, eller så har man sett for seg langturer med en såkalt adventure sykkel, eller om man vil ta den helt ut med en rå nakensykkel eller kanskje en ekte R-sykkel.

Når man har bestemt seg for en av sykkeltypene over, så kommer jo det store spørsmålet rundt merke, kubikk og hester, salhøyde, dempere, service kostnader, driftsikkerhet etc. Å gi råd her er nesten umulig. Man kan gi råd ut fra egne preferanser, men man vet jo sjelden preferansene til kjøperen.

Svaret kan være veldig enkelt

Jeg tenker litt på min erfaring som fersk eier av MC-lappen. Hadde jeg hørt på andre hadde det nok aldri blitt en cruiser, og vertfall ikke en Yamaha. Da hadde det nok blitt en Harley Davidson. Det kan godt tenkes at jeg hadde trivdes like godt eller bedre på en HD, men det er bedre å angre på selvutførte valg enn å angre fordi man fulgte andres råd etter min mening.

Så min konklusjon er at man bør velge den sykkelen man liker best. Man har sikkert gjort seg opp en mening selv om hvilken sykkel man liker best som vårkåt og fersk eier av MC-lappen og da tror jeg det mest riktige er og velge sykkelen man selv er svakest for i øyeblikket og heller bygge egne erfaringer fra dag en.

Spørsmål rundt økonomi

En annen ting er det økonomiske når det kommer til valg av motorsykkel. Her vil jeg heller ikke gi noen råd. Annet enn at man bør kjøpe den dyreste motorsykkelen man har råd til der og da. Som de fleste andre steder så får man stort sett etter hva man betaler.

Følelser kan ikke kjøpes og derfor vil dem som liker en spesiell motorsykkel betale det det koster. Igjen, så vil jeg si at man bør kjøpe den sykkelen man har lyst på, hvis man har råd og ikke sykkelen andre råder deg til å kjøpe.

Hvis økonomien ikke strekker helt til når det kommer til kjøp og vedlikehold av drømmesykkelen så skal jeg være såpass bastant i min mening at jeg vil råde til å avvente kjøp. En ting er betjening av lånet, men det er nesten like dyrt å bruke sykkelen med tanke på service, dekk og drivstoff. Avhengig av hvor mye man kjører så klart.

Hva mener du?

Så jeg velger å rulle ballen videre til mine lesere. Hva mener DU er det riktige å gjøre når noen spør deg om råd rundt valg av motorsykkel som blodfersk eier av MC-lappen? 

Si gjerne din mening i kommentarfeltet under.