De fleste mennesker barberer seg i voksen alder og kanskje spesielt menn. Bytt ut Gillette høvelen og gå over til tradisjonell barbering. jeg gir deg mange grunner!

Den tradisjonelle måten og barbere seg på er i skuddet og har vært det en god stund. Dessverre så er det mange som velger den “enkle” utveien og røsker med seg en svindyr Gillette høvel fra hylla på Rema1000 og en pakke med enda dyrere blader.

En Gillette høvel av siste sort koster bortimot 200 kroner og ett sett med fem blader koster 2-300 kroner. Det er i mine øyne svindyrt, med tanke på at disse bladene må byttes ganske ofte også.

En Gillette høvel består også av hovedsaklig plast og kvaliteten er så som så. Jeg har selv opplevd og ødelegge tre Gillette høvler og oftest er det det bevegelige hodet som knekker. Det finnes rett og slett en langt stiligere og ikke minst billigere måte og barebere seg på!

Hva er tradisjonell barbering?

Tradisjonell barbering er rett og slett den “gamle” måten og barbere seg på. Det er lett og tro at det med tiden har kommet lettere og mer effektive måter og barbere seg og det er nok en sannhet med modifikasjoner.

En Gillette høvel av siste sort har hele fem blader og den kommer også med batteri som gjør at hodet vibrerer mens man barberer seg, noe som i følge produsenten skal gi bedre resultat. Prisen på en slik høvel ligger på rundt 150-200 kroner og ett sett med 4-5 stk. nye blader koster også mer enn selve høvelen. Altså en ganske dyr og lite personlig måte og barbere seg på. Jeg pleier å si at en Gillette høvel for menn bare er en ladyshave med guttefarger.

Gillette høvelen har flere blader og utformingen av hodet gjør at hårene strekkes veldig før hele fem blader kommer etter og kutter. Det gir økt sjanse for utslett for deg meg ømfintlig hud da det blir som å barbere seg fem ganger på en gang. Mellomrommet mellom bladene er såpass lite at hår klumper seg opp og setter seg fast. De er også til tider vanskelig og skylle ut.

En tradisjonell høvel er derimot like enkel som den er genial. Den er laget av metall og bruker vanlige barberblad. Kun ett barberblad trengs og prisen for 10 stk. høykvalitets barberblad er rundt 30 kroner for en pakke med ti blader. Altså en brøkdel av prisen av hva bladene til Gillette høvelen koster. Høvelen i seg selv koster omtrent det samme som en Gillette høvel, men varer livet ut og vel så det.

Hva med barberskum?

Gillette har så klart utviklet flere bokser med barberskum, men bakdelen med slikt skum er at det tørker ut huden grunnet drivgassene i boksen og skal jeg være helt ærlig så synes jeg lukten er forferdelig og upersonlig. Det lukter litt “wounderbaum” og det føles litt kunstig alt sammen.

Hvis du kjøper skikkelig barberkrem/såpe og skummer opp selv med en god barberkost så blir resultatet helt annerledes. Du kan velge mellom et hav av forskjellige “rene” såper uten unødvendige ingredienser og med en drøss av forskjellige lukter etc. Enten du liker lukten av menthol som svir litt i kjakene eller en langt mer mild såpe med mildere lukt etc.

En barbersåpe/krem er også veldig drøy i bruk og barberer du deg tre ganger i uken så vil en barbersåpe holde minst ett år, kanskje lenger også. Prisen på en god barbersåpe ligger på rundt 100-300 kroner.

Man skal ikke grue seg til barberingen!

Det er for meg nesten en hobby. Man står på badet en lørdag morgen og starter laging av skummet. Man dypper kosten i varmt vann og skummer opp såpen eller kremen i en skål til den får en kremete konsistens. Man påfører skummet og jobber det inn og man kjenner med en gang eksklusiviteten av å bruke skikkelige produkter.

Selve barberingen med en tradisjonell høvel krever litt tilvenning, men fungerer i praksis på samme måte som med en nymoderne høvel fra Gillette. Høvelen har to sider og det er lettere og skylle av hårrester fra høvelen da mellomrommet mellom bladet og høvelen er større.

Når man er ferdig med barberingen så påfører man en liten dert med etterbarberingskrem eller fuktighetskrem med respekt for seg selv. Rett og slett en behagelig opplevelse og man føler seg litt mer “mann” når man barberer seg på tradisjonelt vis. Dessuten så er det litt stilig og ha en barberkost og en tradisjonell høvel hengene i et stativ på badet, i steden for den plastdingsen og fargerike boksen med skum fra Gillette. Det synes vertfall jeg.

Dessuten så vant en tradisjonell høvel over siste skrik fra Gillette i en blindtest gjort av TV2 Norge for ikke lenge siden. Se testen her.

Hvor kjøper man slikt?

Utstyr til tradisjonell barbering får man kjøpt mange steder. Et godt startsted er barbershop.no, som er en norsk nettbutikk. Der har man også et eget online forum hvor man kan spørre andre om råd samt at man får muligheten til å hjelpe andre.

Er dette noe for deg tror du?

Har du lyst til å starte med tradisjonell barbering og trenger litt starthjelp eller anbefaling av produkter etc. så ta kontakt med meg eller legg igjen en medling i kommentarfeltet under, så skal jeg gjøre det jeg kan for å svare på spørmålene.

Kommenter gjerne innlegget under.