Ta bedre bilder på MC turen med å ta noen enkle forholdsregler! Det er faktisk overraskende enkelt uten å gå i innkjøp av dyrt utstyr.
Når man er på MC tur så dukker det stadig opp flotte motiver rundt oss. Det gjør det jo for alle og ikke bare oss MC folk, men vi har litt mer oversikt enn bilister da vi sitter høyere og har færre ting som sjenerer synsvinkelen.
Les også – Ta flotte bilder på MC turen uten mobiltelefon
Ingen fasit
Bare så det er sagt. Det finnes ingen fasit for hva som er riktig og galt når det kommer til fotografering, men jeg har selv erfart at tipsene jeg kommer med her vil gjøre de alle fleste bildene langt bedre for andre å betrakte i ettertid.
1 – Teknikk og ikke utstyr
Mange tror at et dyrere kamera vil gi bedre bilder. Dette er en sannhet med store modifikasjoner. Det er også selv erfart. Jeg har tidligere hatt kamerautstyr til langt over 100.000 kroner så litt erfaring har jeg med dyrt utstyr.
Gir du den bedre halvdel et kamera til 100.000 kroner og ber ho ta noen flotte bilder så vil han/hun garantert kommet hjem med bilder du fint kunne tatt selv med et kamera til 5.000 kroner. Ja, det er helt sant. Du blir skuffet hvis du tror at kameraet har SÅ mye å si.
Et dyrt kamera gir deg muligheter og sitter teknikken og kunnskapen rundt det å bruke kameraet samt selve bilderedigeringen så blir bildene bedre ja, men på en pc skjerm vil svært få eller ingen se forskjell. Så spar pengene hvis du ikke har ekstreme forventninger og skyhøye mål.
Derimot tror jeg bildene dine blir vesentlig bedre med det kameraet du allerede har hvis du heller koster på deg et lite fotokurs. Det enkle er ofte det beste.
2 – Hvilket kamera duger?
Sannheten er at de fleste kameraene duger. Mobilkameraene i mange telefoner er gode nok til å gi flotte bilder. Vertfall i dagslys. Hva som er godt nok kommer også an på hvor kresen man er. Men bestemor vil nok uansett synes bildene dine er fine.
Men mitt råd er at man bør kjøpe et kompaktkamera med respekt for seg selv. Styr unna de aller rimeligste. Da er faktisk mobiltelefonen bedre. Skal du ha et kompaktkamera som overgår mobiltelefonen med god margin, så bør du opp i 4-5.000 kroners klassen.
3 – Ovenfra og ned
Ja, jeg ser stort sett alle gjør det. Man klyver av sykkelen for å ta vinnerbilde av doningen med utsikten over fjorden i bakgrunnen. Man står så klart oppreist når man knipser bildet. Det blir i de aller fleste tilfellene helt feil. Å ta bilder av en motorsykkel som står skjevt med styret i vinkel ovenifra blir bare rart.
Gå heller ned i knebøy. Det vil få sykkelen til å se “større” ut og du skaper mer dramatikk i bildet. Hvis utsikten bak blir dekket av sykkelen, så gå heller lenger tilbake slik at du får med deg mer i bildet.
4 – Ligg unna “Auto”
Ofte går det greit, og spesielt i dagslys når man tar bilder i “auto” modus. De fleste kameraene er gode på og gjette seg til hva du skal ta bilde av. Men hvis solen er sterk, eller lyset vanskelig så bommer det ofte.
Jeg kunne skrevet en bok om akkurat dette, men for å gjøre det enkelt så vil jeg bare råde deg til å lære deg kameraets funksjoner en gang for alle samt hvordan de forskjellige funksjonene påvirker hverandre.
5 – RAW format
Jeg vil også råde ALLE som har den muligheten til å ta bilder i RAW format. For å si det enkelt så er dette et format som gjør at man faktisk kan endre/redigere bildet i ettertid uten kvalitets tap (innenfor rimelighetens grenser)
RAW formatet fungerer litt som det gamle filmformatet. Du husker sikkert den gangen man bestilte fremkalling hvor man fikk bildene i et futteral med slike brune dias som lå i egen lomme ved siden av de fremkalte bildene?
Skulle man bestille opp kopier av bildene så var det nettopp disse brune “strimlene” man måtte levere inn til fotoforhandleren. Litt slik er det med RAW formatet også, bortsett fra at det er et digitalt format. Man kan så klart enkelt lage vanlige jpg bilder fra RAW formatet.
6 – Etterbehandling av bilder
Når det kommer til etterbehandling av bilder så finnes det heller ikke noe fasitsvar dessverre. Her må man bare prøve seg frem og finne sin “stil”. Men ikke overdriv med effekter. Det ser ofte veldig kunstig ut.
Jeg anbefaler Adobe Lightroom for bilderedigeringen. Det er mye bra der ute av programmer, men Lightroom er vertfall det programmet jeg hele tiden faller tilbake på. Har du først lært deg det så er du frelst. Tror jeg da…
6 – Ta bilder!
Til slutt så må man ikke henge seg så alt for mye opp i detaljer. Man kan gå glipp av mange blinkskudd mens man står å fikler med kameraet for å finne den rette innstillingen. Det å faktisk ta bilder er det viktigste.
Punktene jeg har nevnt her er noe jeg selv ser på som en selvfølge og det er enkelt og følge de fleste av tipsene her uten å måtte grave seg alt for langt ned i lektyren.
Kommenter gjerne og si dine meninger i kommentarfeltet under.