MC sesongen er delvis over for min del og jeg er tilbake i arbeidslivet for fullt. Da blir det tid for nye prosjekt. Jeg bygger ny benk i kjelleren med kun 2″4

Jeg har lenge hatt lyst til å bygge meg en ny benk i kjelleren, men sannheten er at snekring ikke akkurat er min sterke side for å si det pent. Jeg er en kontorrotte som tar all min lærdom fra Youtube. 

Jeg kommer til å poste hele byggestuntet her i bloggen og holde dere oppdatert hele veien til benken står ferdig. Det er et under hvis jeg klarer dette uten å drite meg ut en eller flere ganger på veien.

Hvilken benk skal jeg bygge?

Den gamle benken har gjort sitt. Den består av en sliten treplate som hviler oppå to vaklevorne skap som heller ikke ser spesielt bra ut. Derfor har jeg tenkt til å ta den helt ut og bygge meg en skikkelig solid benk å jeg skal KUN bruke 2″4.

Prosjekt kjellerbenk: Bygger ny solid benk i kjelleren med kun 2"4
Her ser dere den gamle benken samt en del av utstyret som er kjøpt inn for prosjektet.

Benken skal i hovedsak henges på veggen og støttes opp med skråstag, slik at jeg får plass under benken til skap og andre ting. Benken blir hele 2.60 meter bred og 90 cm. dyp. Bordplaten kommer også til å bestå av kun 2″4 som jeg høvler på hver side, slik at man får bort mest mulig av fugene når man limer dem sammen.

Prosjekt kjellerbenk: Bygger ny solid benk i kjelleren med kun 2"4
50 meter 2″4 og skruer til å feste benken i veggen er et must for å få prosjektet i havn.

Helt til slutt vil jeg selvsagt skru plankene ned i underlaget i forborede skruehull med forsenkning. Selve veggen består av mur/leca og planen er også å bruke 2″4 der som fundament som skrus fast med kraftige skruer.

Prosjekt kjellerbenk: Bygger ny solid benk i kjelleren med kun 2"4
Kapp og gjærsag hadde jeg heldigvis fra før. Denne arvet jeg etter min far, heldigvis.

Utstyr er handlet inn og alt er på plass!

Man kan gjerne si at det er billigere å bygge selv, men det er hvis man allerede har alt man trenger. Jeg har kjøpt 50 meter med 2″4 på Monter, 4 stk. tvinger for å holde sammen når jeg limer, en drøss med skruer, diverse lim (Tec7, X-Tack, Pattex No More Nails og vanlig Casco trelim. Heldigvis hadde jeg gjærsag, elektrisk høvel og alt av bormaskiner selv fra før. 

Regnestykket ble som så:

  • Materiale (50 meter 2″4): 900 kroner
  • Bosch Quigo III krysslaser: 389 kroner
  • Skruer for feste i vegg inkludert plugger (6×120): 570 kroner
  • Vanlige treskruer (250 stk. 6×90): 250 kroner
  • Diverse lim: 800 kroner
  • Sagblad og annet småtteri: 200 kroner

Altså en total sum på: 3.109 kroner

Jada, jeg overdrev litt når det gjaldt kjøp av lim, men det er mest for å teste ut litt underveis hva som funker. Jeg har lest at de limene jeg har kjøpt skal fungere veldig bra, men må prøve meg litt frem vedrørende hvilket lim som passe hvor etc.

Prosjekt kjellerbenk: Bygger ny solid benk i kjelleren med kun 2"4
Det blir å teste ut litt forskjellig lim og jeg har allerede tjuvstartet testingen…

Valg av lim til prosjektet

Casco trelim er nok den som blir brukt som et random lim og er en sikker vinner. Ikke koster den all verden heller. Derimot har jeg planer om å lime opp stendere på veggen før jeg borer og skrur dem fast i murveggen. Siden gulvet er litt skjevt så blir det feil å bruke dette som en rettesnor. Derfor kjøpte jeg meg også en krysslaser. Det gjør saken mye enklere. 

X-Tack limet har jeg testet allerede og med dette limet kan man lime opp mursteiner rett på veggen, holde fast i 10-20 sekunder så henger den. Det er dette limet jeg kommer til å bruke for å lime opp stenderne på veggen før montering med skruer. 

Pattex No more Nails og Pattex Premium Fix skal fungere på samme måte og er en del billigere, men kjøpte disse mest for å teste. Tec7 befinner seg midt i mellom og kan i tillegg til å brukes som lim også brukes til å fuge med. Denne kan muligens erstatte Casco limet også…?

Beregnet tid for prosjektet?

Dette blir et langtidsprosjekt. Det er ikke noe hast og det skjer i kjelleren (furteboden). Jeg tar litt og litt og holder dere oppdatert på hele prosessen. men målet må vel være og være ferdig i god tid før vinteren slår inn.

Kom gjerne med tips til prosjektet i kommentarfeltet under!