Plassering av mikrofon på motorsykkelen

Det er mange premisser man man må inngå hvis man skal filme turene sine. Her er mine erfaringer så langt angående plassering av mikrofon på motorsykkelen.

Det er mange premisser man man må inngå hvis man skal filme turene sine. Her er mine erfaringer så langt angående plassering av mikrofon på motorsykkelen.

La en ting være sagt før jeg fortsetter. Det vil aldri bli perfekt. Det største problemet angående lydopptak av kjøreturen er vindstøy. Men det er noen andre faktorer som spiller inn også som man må huske på.

Jeg har testet det meste. Alt fra eksterne profesjonelle lyd opptakere til de mikrofonene som er innebygde i enhetene. jeg har også testet flere typer kameraer etc.

Plassering av mikrofon

Det er latt og tro at man bare kan skjerme mikrofonen med noe, men vinden vil da treffe skjermingen og dermed lage bakgrunnstøy grunnet dette. Å pakke inn mikrofonen er selvsagt heller ingen god løsning for da forsvinner jo lyden. Som sagt, det er en del ting man må tenke på.

Mikrofonen bør så langt det lar seg gjøre befinne seg i friluft for best mulig gjengivelse av lyden, men samtidig ikke være utsatt for vind. Så hvor på sykkelen bør man feste den for at vinden ikke skal by på de største problemene?

Svaret er egentlig ganske selvsigende. Nemlig bak på ryggen, eller bak føreren. Men da dukker det et nytt problem opp. Man skal jo også feste mikrofonen både til seg selv og til selve kameraet (hvis man bruker en vanlig ekstern mikrofon).

Bruker man et hjelm montert kamera så kan dette løses ganske enkelt. Hvis man bruker hjelm montert kamera så er det viktig at den har en egen mikrofoninngang. Selv så brukte jeg den eksterne mikrofonen som fulgte med Scala Rider G9x head settet da jeg ikke brukte denne.

Koble mikrofonen til kameraet etter at kameraet er montert på hjelmen og strekk ledningen under hjelmforet. Plasser mikrofonen slik at den så vidt stikker på utsiden av foret i nakkeregionen uten at den henger helt ute. I videoen over så er det nettopp en slik løsning jeg bruker.

Profesjonell lydopptaker

En profesjonell lydopptaker er så klart den beste løsningen hvis man tenker på lydkvalitet alene. Ingen tvil om det. Men denne blir vanskeligere å plassere da den er større. I tillegg må den startes og stoppes manuelt. Man må også synkronisere lyden i etterkant med video opptaket. Altså mer jobb.

Men skulle man allikevel prøve så har jeg erfart at følgende plassering av en ekstern profesjonell lyd opptaker er den beste. Finn frem en liten ryggsekk eller en rumpetaske. Surr lyd-opptakeren inn i litt skumgummi og plasser den i vesken. Dette gjøres kun for at mikrofonen skal ligge stødig og ikke slenge rundt i ryggsekken, noe som vil gi støyproblemer.

Når dette er gjort så passer du på at ryggsekken er åpen og at den ikke har noen elementer som blafrer og lager støy.

Innebygget mikrofon

Så hvordan fungerer de innebygde mikrofonene i de kameraene jeg har testet? Kjører man i moderat hastighet og lite vind så fungerer det helt “greit”. Det kommer så klart helt ann på veldig mye her også. Den beste løsningen her er i mine øyne å bruke et GoPro kamera med det vanntette dekselet på. Bor ett par små hull i dekselet slik at lyden ikke skal bli for innestengt.

Avhengig av sykkeltype og festeanordninger så anbefaler jeg å plassere kameraet midt på styret rett bak instrumentpanelet. (funker vel stort sett bra på en såkalt street fighter) Den lille vindskjermen man ofte har på slike sykler er ofte nok til å lede vinden vegg fra selve kamerahuset og skape støy.

I videoen under har jeg nettopp bruke en slik løsning. Man hører vindstøyen, men personlig synes jeg det på en måte er helt greit. Det skaper litt liv i videoen og gjør den mer “ekte”. Ikke perfekt som sagt, men for meg, bra nok. Det er også veldig mye enklere.

Konklusjon

Som nevnt, det vil aldri bli 100%. Man må nesten finne ut selv hvor mye man vil bruke av tid og ressurser på dette. Jeg syntes det var artig å prøve ut forskjellige ting i starten, men det ble fort mye styr når man dro ut på tur.

I dag bruker jeg et GoPro kamera og et vanntett hus som jeg har boret to små hull i. Dette er festet til styret rett bak vindskjermen med RAM Mount adaptere. Disse fås kjøpt på Clas Ohlson eller på rammount sin egen hjemmeside.

Kommenter gjerne i feltet under.