Jeg har den siste tiden gjort en del innkjøp til furterommet for mine prosjekter der. Nå har jeg endelig laget mitt første skjærebrett i tre! Men spørsmålet er… ble det en suksess?
Jeg har sett drøssevis av Youtube videoer for hvordan man lager slike skjærebrett i tre. Først så tenker man at et skjærebrett er jo bare å sage til en treplate og pusse kantene før man lakker. Så enkelt er det ikke hvis man vil at skjærebrettet skal skille seg litt ut.
Så hvordan lager man et skjærebrett?
Dette kan det nok sikkert skrives en bok om og det har også blitt gjort, men her er vertfall min fremgangsmåte som kanskje er den enkleste. Man begynner jo alltid i det små og jobber seg oppover. Jeg er tross alt ingen snekker.
Først så trenger man selvsagt materiale og her kommer en liste av ting jeg har brukt for å lage dette skjærebrettet. Har man de tingene jeg har listet opp under, så er det bare å kjøre på.
Man trenger materiale selvsagt. Hvor mye kommer an på hvor stort skjærebrettet skal være, men ca. 6-7 meter sånn røft regnet.
- Elektrisk tykkelseshøvel.
- Bordsag.
- Kapp/gjærsag.
- Eksentersliper med 60/120/240 grit papir.
- Limtvinger (minst 2 stk med like stort spenn som bredden på skjærebrettet).
- Skikkelig trelim som tåler vann etter herding.
- Gassbrenner for å lage kontrast i treverket.
- En “food safe” treolje som “Liberon Finishing Oil”
Man kan gjerne bruke gamle paller til skjærebrett
Man trenger ikke å kjøpe nytt materiale for dette. Sag ut hele trestykker av en eller flere gamle paller og renkapp alt slik at alt av skader i treverket blir kuttet bort. Kapp alle trebitene til samme bredde og kjør dem gjennom tykkelseshøvelen til overflaten er helt slett og fin.
Etter dette legger du trebitene inntil hverandre på høykant og danderer bordene slik du vil ha dem. Vipp så bordene ned og legg et lag med trelim på den ene siden av alle bordene. Pass på at trelimet dekket HELE flaten. Når dette er gjort legger du dem oppå limpressene og strammer til. Du vil se at limet nå tyter ut mellom bordene.
Jeg hadde noen få meter med Mahogny liggende så jeg bestemte meg for å legge inn et bord av dette for å gi litt kontrast til skjærebrettet. Her er i utgangspunktet mulighetene mange og det er kun fantasien som setter grenser.
Tørk av mesteparten av limet med papir eller en fuktig klut. Det gjør ingenting om det er noen limrester igjen på skjærebrettet. Dette fikser man lett til slutt. La limet få herde skikkelig. Man kan egentlig fortsette etter ett par timer, men la det gå et døgn så er du sikker. Veldig kjipt hvis skjøtene ryker.
Når limet er herdet, så kjører man skjærebrettet gjennom tykkelseshøvelen gjentatte ganger med flatsiden ned, til oversiden er helt slett. SÅ snur man brettet og gjør det samme på den andre siden.
Etter at begge sidene er helt slette, så må man renkappe kantene. Dette bør man gjøre med en kapp/gjærsag. Når dette er gjort begynner det faktisk å ligne på et skjærebrett. I mitt tilfelle så laget jeg en 45 graders vinkel langs skjærebrettet med bordsagen.
Pusse, pusse og pusse…
Nå kan man begynne på selve sluttfasen og det er nå man kan bestemme hvordan brettet skal se ut med tanke på utforming og finish ut fra størrelsen man har til rådighet. Mulighetene er mange.
Jeg pusset vertfall kantene lett og avrundet dem med 240 grit pussepapir, før jeg pusset hele brettet med eksentersliper med 60/120/240 grit pussepapir. Når brettet er ferdig pusset, så fukter man fingrene med vann og stryker på et jevnt lag på hele brettet uten å dynke det.
Når man gjør dette så vil man som oftest kjenne at overflaten blir litt ruglete igjen og det er fordi treverk utvider seg når det blir vått. Når skjærebrettet har tørket igjen, så går man over en gang til med 240 papir. Da vil ikke overflaten bli ruglete når man feks. vasker skjærebrettet eller det utsettes for vann på kjøkkenet.
Tid for å dra frem gassbrenneren!
Nå er det på tide og lage litt struktur i treverket samt gi skjærebrettet et litt mer rustikk og mørkere preg. Man fyrer opp og brenner hele fjølen til overflaten er helt sort. Det virker dramatisk der og da, men det meste er bare løs sot. Så drar man frem eksentersliperen igjen og pusser overflaten man nå har brent.
Sett inn skjærebrettet med skikkelig treolje!
Tenk på at dette er et skjærebrett som er i direkte kontakt med mat. Da skal man ikke bruke en billig lakk fra super’n som lukter oljeraffineri. Man kjøper selvsagt skikkelig treolje som har benevnelsen “food safe”.
I mitt tilfelle gikk jeg for Liberon Finishing Oil. Dette er en olje som trekker inn i skjærebrettet og gjør det mostandsdyktig mot vann samt at det blir lettere og vaske av matrester etc.
Man smører Liberon Fishing Oil ganske tykt på hele brettet med en ren lofri klut etc. Nå ser man virkelig at strukturen i treverket kommer til sin rett. Masser oljen skikkelig inn og la den trekke inn noen minutter før du tørker av overskuddsoljen med en ren lofri klut.
Etter 24 timer eller når all olje har trukket inn, så kan man legge ett nytt lag med Liberon Finishing Oil og tørke av overskudds oljen. Gi den så 24 timer til før du vasker skjærebrettet i oppvaskkummen med vanlig oppvasksåpe og lunket vann.
Husk å vedlikeholde skjærebrettet riktig!
Et skjærebrett av tre skal ALDRI vaskes i oppvaskmaskin. Da vil i verste fall trefibre reise seg og gjøre overflaten ru på sikt og varmen i vannet vil gjøre at oljen tørker ut fortere. Et riktig behandlet skjærebrett kan lett skylles eller vaskes i lunket vann med mild oppvasksåpe.