Jeg er selv ganske fersk når det kommer til programmering av mikrokontrollere som Arduino, ESP32 og ESP8266, men det er lettere enn man skulle tro

Når det er sagt, så krever det at man virkelig har lyst til å lære dette. Som helt fersk kan det være mye og gape over hvis man sikter på store prosjekter med en gang. Det viktigste er å forstå hvordan dette virker og gjøre det enkelt før man tar det gradvis videre.

Hva trenger man for å begynne?

Mitt beste råd er å gjøre som jeg gjorde. Nemlig å kjøpe et Arduino Start Kit. Her får du alt du trenger for komme i gang samt en manual som viser deg grunnleggende koding og enkle oppgaver.

I tillegg må man selvsagt ha en PC for å overføre koder etc. Selv bruker jeg en gammel laptop til dette. Dette stiller ingen spesielle krav til pc’en.

Det siste man trenger, er å laste ned Arduino IDE som brukes til å skrive koder samt overføre disse til mikrokontrolleren. Dette er helt gratis. Last ned og installer. Herfra vil du bli guidet videre ved hjelp av Arduino Start Kittet.

Så hva er egentlig en mikrokontroller?

Enkelt sagt er en mikrokontroller en bitte liten datamaskin. Egentlig en ganske dum datamaskin. Den gjør AKKURAT det den får beskjed om gjennom koden du gir den og ikke noe mer.

En mikrokontroller har en rekke digitale utganger og innganger. En digital utgang/inngang klarer kun å lese “0” og “1”. Hvis du gir utgangen beskjed om å være “HIGH” som betyr “1”, så får man 5 volt. Hvis du gir den beskjed om å være “LOW” som betyr “0” så får man 0 volt. Altså man slår av/på.

Med litt mer avansert koding så kan man for eksempel si at sensoren koblet til utgang 3, skal lese temperaturen i rommet, og hvis temperaturen overstiger en satt temperatur, så skal en vifte som er koblet til en annen utgang starte etc.

Så hvordan ser en enkel kode ut?

La oss si du har en Arduino UNO (som følger med i Arduino Start Kittet) og du vil at en 5V led diode skal lyse opp når det blir mørkt i rommet. Man trenger da feks. en LDR (Light dependent Resistor) og en vanlig LED diode.

Her er et eksempel på hvordan en slik kode kan se ut.

Til å begynne med vil dette for mange se helt gresk ut og mange detter av lasset allerede her. Det er nettopp NÅ du finner ut om dette er noe du vil fortsette med eller ikke. Blir du bitt av basillen, så har du en hobby du ALLTID kan bli bedre på. Hvis ikke, ja, så har du vertfall prøvd.

Så hva kan man lage med mikrokontrollere?

Egentlig kan man lage nærmest hva som helst. Man kan automatisere kaffetrakteren, lese temperaturer, måle vannstand i krukker, fuktighet i jord, bruke lasersensor for å detektere når noen kommer og år (alarm) og en drøss andre ting. Det er bare fantasien som setter grenser. Det er som oftest koden som blir den store flaskehalsen i form av hva man klarer og få til.

Selv har jeg laget en appstyrt garasjeportåpner ved hjelp av Blynk samt automatisert en kaffetrakter som kan startes via en app og som stopper etter angitt tid. I kjelleren har jeg montert temperatursensorer og dørsensorer som gir meg beskjed på telefonen når dørene åpnes samt temperatur etc.

GUIDE: Kom i gang med Arduino, ESP32 og ESP8266 mikrokontrollere
Selv laget jeg en appstyrt garasjeportåpner og kapslet alt inn i en boks kjøpt på Biltema.

Mange av prosjektene jeg starter med blir til tider lagt litt bort, mens jeg starter på nye prosjekt, for så og bli tatt frem igjen når jeg får lyst til det. Dette er noe jeg driver med kun for gøy og kun i et eget bedagelig tempo.

Er dette noe for deg?

Dette er vel det man kan kalle en ganske sær hobby, men samtidig en hobby som gjør at man kan noe som ikke alle andre kan. Man blir aldri utlært. Har man drevet med koding tidligere som feks. nettsider, HTML, CSS etc. så er det nok lettere og forstå logikken.

Jeg er så absolutt ingen proff på dette selv og har vel kun holdt på i 6-7 måneder, men har du spørsmål eller vil dele ideer etc. så ikke nøl med å ta kontakt.